Schimmelnagels
Ongeveer 25% van de bevolking heeft wel last van een nagelschimmel (onychomycosis) of in volksmond vaak ten onrecht “kalknagel” genoemd. De Oorzaak ligt bij schimmels die de huid en/of de nagel binnendringen en een infectie veroorzaken. Meer specifiek zijn het schimmels behorende tot de groep dermatophyten. Deze zijn vooral te vinden in ruimten waar het warm en vochtig is, denk bijvoorbeeld aan een badkamer, sauna en kleedkamer. Dit zijn vaak ideale plaatsen voor de schimmels. Omdat schimmelnagels bovendien besmettelijk zijn is een overdracht van de infectie zo gebeurd. De aandoening aan de voeten begint vaak bij de nagel aan de grote teen. Als er geen behandeling plaatsvindt gaat de schimmel veder op “avontuur” en zullen ook de ander teennagels worden aangetast.
Schimmelinfectie van de nagel gaat als volgt:
- verkleuring van een nagel in wit of geel
- verandering van de witte of gele kleur in geelbruin
- de nagel kan geheel of gedeeltelijk loslaten
- vaak is er tegelijk sprake van voetschimmel tussen de tenen (zwemmerseczeem) hier bij kunnen pijnlijke kloofjes ontstaan
Behandeling:
Een schimmelnagel geneest niet van zelf! De aangetaste delen van de nagel worden door mij als pedicure gedeeltelijk verwijdert. Veder bestaat de behandeling uit een lokale behandeling met speciale crèmes of tincturen of oraal met tabletten voor geschreven door een arts. Als een arts orale tabletten voorschrijft zal hij u altijd adviseren een pedicure te bezoeken voor een behandeling. Voor het cosmetische aspect kan er met een gel een Nagelreparatie toegepast worden.
Wat moet u zelf doen:
- 1 à 2 maal per week een voetbadje nemen met een scheutje azijn
- dagelijks de anti-schimmel crème of tinctuur aanbrengen
- ieder dag schone sokken
- schoenen en sokken behandelen met anti-schimmel spray of poeder
- slippers dragen in openbare wasgelegenheden
- na het wassen met zeep, zeep resten goed afspoelen
- regelmatig naar de pedicure om verdikte nagels dunner te frezen
- behandeling zeker tussen de 6 à 12 maanden