Eelt & kloven

Eelt

Eelt ontstaat door druk en wrijving. Aanmaak van eelt is een natuurlijke reactie van de huid. Doordat eelt op plekken ontstaat waar veel druk wordt uitgeoefend, wordt de onderliggende huid beschermd; een uitstekend verdedigingsmechanisme! Overmatig eelt aan de voeten kan aanleiding geven tot vervelende klachten. Ik kan het overtollige eelt professioneel voor u verwijderen.

Kloven

Droge kloven aan de hiel

Een verminderde talgafscheiding en een beperkte transpiratievorming geeft vaak kloven aan de hiel. De elasticiteit van de huid is afgenomen en leidt daardoor tot scheurvorming. Door een voortdurende belasting kunnen de kloven dieper worden en daarbij gaan bloeden en zelfs ontsteken. In dit stadium een behoorlijke aandoening. Bij droge kloven wordt zoveel mogelijk overtollig eelt verwijdert, met name de randjes eelt van de kloven. Dit is belangrijk om het herstel van elasticiteit van de huid te bevorderen. Pas dan is genezing van droge kloven goed mogelijk.

Vochtige kloven tussen of onder de tenen

Deze ontstaan door een verweekte huid door overmatige transpiratie of door langdurig contact met water. Een belangrijke oorzaak is vaak schimmelinfectie. Dit kan verholpen worden met speciale voetschimmeltinctuur en daarbij is het zaak de huidomgeving zo droog mogelijk te houden. Bij vochtige kloven is de behandeling erop gericht zoveel mogelijk infecties te bestrijden. Bij kloven door schimmelinfectie zal de schimmel bestreden moeten worden, in een vergevorderd stadium zal ik u adviseren de Huisarts  te raadplegen.